W zeszłym tygodniu byłam
w Londynie na domówce u koleżanki, którą poznałam na Bali.
Domówka była składkowa i jako, że Masha i jej współlokatorzy są na diecie
roślinnej wszyscy zostali poproszeni, żeby przynieść jakiś wegański smakołyk.
Muszę przyznać, że długo
zastanawiałam się co przygotować. Spodziewałam się sporej konkurencji bo wśród
gości byli między innymi specjaliści od gospodarstw permakulturowych i cukiernicy wyrabiający własne
wegańskie surowe czekoladki. Dodatkowo musiałam wziąć pod uwagę, że cokolwiek
przygotuję, to będzie musiało przetrwać podróż pociągiem z Bath do Londynu ( 160 km)
Zdecydowałam się na
kotlety ze słodkich ziemniaków, komosy ryżowej i kurkumy. Może nie prezentują się
bardzo imponująco, ale pomyślałam, że na ‘chodzonej’ domówce, małe kotlety ‘na
kilka gryzów’, które można zjeść nie przerywając rozmowy, no i nie wypuszczając z
ręki drinka będą w sam raz. Miałam też nadzieję, że lepiej przetrwają podróż niż ciasto
czy sałatka.
Nie byłam pewna co do
efektu końcowego bo kotlety robiłam po raz pierwszy zainspirowana przepisem
z książki Deliciously Ella. Kamień spadł mi z serca po spróbowaniu. Są pełne smaku, nierozpadające się, lekkie no i super zdrowe.
Tak jak podejrzewałam, forma
kotlecików na imprezie sprawdziła się fantastycznie, a ja dostałam sporo komplementów.
Sukces
Składniki na około 20 małych
kotlecików
1 naprawdę duży słodki
ziemniak
1 szklanka komosy ryżowej
1 cytryna
1 cytryna
2-3 łyżki masła migdałowego
lub orzechowego
2-3 łyżki przecieru
pomidorowego
8 łyżek stołowych mąki
kukurydzianej ( może być tez konopna, gryczana, ryżowa etc.)
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kminu
2 łyżeczki pieprzu
cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka Ashwaghandy ( przyprawa używana w kuchni ajurwedyjskiej, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrój słodkiego
ziemniaka w kostkę i ugotuj aż zmięknie ( około 15-20min). W tym samy czasie
ugotuj komosę ryżową w 1 ½ szklanki wody. Przed gotowaniem przepłucz komosę
zimną wodą i gotuj około 15minut. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia. W
robocie kuchennym zmiksuj ziemniaka, przyprawy, masło migdałowe, przecier
pomidorowy, sok z cytryny i mąkę.
Wymieszaj komosę z masą
ze słodkich ziemniaków. Nastaw piekarnik na około 180 stopni Celsjuszy. Wyłóż
płaską blachę papierem do pieczenia i posmaruj olejem kokosowym. Z masy uformuj
małe kotleciki. Piecz około 30-45 minut.
Wybaczcie kiepskie zdjęcie ale kotlety robiłam w nocy, a to już zdjęcie z podróży.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz